Nederlands leren door poëzie en kunst

1 april 2025

In maart organiseerde het Innovatieteam en de Nieuwe Bibliotheek in Almere vier bijzondere workshops onder leiding van kunstenaar Luna Nguyen. Tijdens deze creatieve bijeenkomsten leerden deelnemers op een unieke manier Nederlands: niet met boeken en grammatica, maar via kunst, poëzie en tekenen.

De groep schreef gedichten, tekende bloemen en dieren, en presenteerde hun eigen werk aan elkaar. Het plezier stond centraal, terwijl iedereen tegelijkertijd zijn taalvaardigheid verbeterde. Het is een unieke manier voor nieuwkomers om met taal bezig te zijn en hun Nederlands op een creatieve manier te verbeteren. 

Workshopgever Luna Nguyen, zelf afkomstig uit Vietnam, kwam in 2020 zelf voor het eerst in Nederland en leerde snel de taal. Ze vertelt: “Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn om een heel nieuw leven op te bouwen en een vreemde taal te leren in een vreemd land. Creatief bezig zijn heeft mij toen enorm geholpen, en dat wil ik ook graag met andere nieuwkomers delen. Juist door op een andere manier bezig te zijn met taal kun je het sneller in je opnemen. Niet iedereen vind het makkelijk om een taal te leren in een klaslokaal. Voor sommige mensen sluiten andere, creatievere en innovatievere manieren juist beter aan.” 

Met haar workshops laat Luna zien dat er ook andere, inspirerende manieren zijn om Nederlands onder de knie te krijgen. Dit project is een pilot van het Innovatieteam Flevoland en biedt een frisse blik op taalonderwijs voor nieuwkomers en laaggeletterden. Vorig jaar presenteerde Luna haar project tijdens het Innovatiefestival in Dronten, waarmee ze positieve reacties van de jury en de bibliotheken in Flevoland ontving. 

Samen met de Nieuwe Bibliotheek Almere en het Innovatieteam Flevoland is toen besloten een pilot te ontwikkelen om deze nieuwe manier van een taal leren uit te testen.
De pilot was snel uitverkocht en er doen 16 deelnemers mee uit verschillende landen. Na de pilot wordt gekeken of de creatieve taalworkshops breder uitgezet kunnen worden in de rest van Flevoland.