Informatiepunt Digitale Overheid (IDO)

13 december 2021

Op 1 december is ook FlevoMeer Bibliotheek gestart met het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). Dat betekent dat inwoners met vragen over digitale overheid (bijvoorbeeld QR code, DigiD), in alle gemeenten, terecht kunnen bij de vijf vestigingen. In de afgelopen periode zijn door Bibliotheeknetwerk Flevoland -in samenwerking met acteurs- 64 medewerkers speciaal (online) getraind om vragen te herkennen en goed te kunnen doorverwijzen naar de aangesloten overheidsinstanties. Sinds 2020 is De Nieuwe Bibliotheek met een Informatiepunt Digitale Overheid gestart waardoor in de provincie Flevoland bijna alle bibliotheken een IDO hebben.

Ontwikkelingen

In 2022 neemt de Nieuwe Bibliotheek in Almere-Stad, samen met vier andere bibliotheken uit het land, deel aan een pilot van de Koninklijke Bibliotheek: Pilot jongeren bereiken via IDO | Bnetwerk (bibliotheeknetwerk.nl). Hoe kunnen we vanuit IDO ook de jongeren bereiken? En hoe kunnen we hen helpen met zelfstandige digitale vaardigheden? Ook voor de FlevoMeer Bibliotheek staat een verkenning van een IDO voor jongeren op de agenda.

Op dit moment zijn er landelijk 350 IDO punten (2021) en al circa 16.000 vragen gesteld.Vanuit Bibliotheeknetwerk Flevoland blijven we de ontwikkelingen hieromtrent op de voet volgen. Ook de NOS berichtte de afgelopen week over extra budget vanuit Ministerie BZK voor Digitale Inclusie, waaronder Informatiepunten Digitale Overheid (Extra geld naar bibliotheken voor hulp bij vragen over QR-code en DigiD | NOS)

In 2022 zal Bibliotheeknetwerk Flevoland de resultaten en best practices delen ten behoeve van doorontwikkeling en bredere toepassing; bijvoorbeeld via online sessies en onze kennisversterkers. Daarnaast bieden wij ondersteuning aan op het gebied van deskundigheidsbevordering.

Heb je vragen of ideeën, neem dan contact op met t.roorda@bnfl.nl (adviseur digitale inclusie).